RAZSTAVA »TAKO STA ŽIVELA DO KONCA SVOJIH DNI. EVROPA ILUSTRIRA BRATA GRIMM«

Epidemiji navkljub je Lavričeva knjižnica Ajdovščina kot darilo ob Dnevu slovenskih knjižnic v Ajdovščini postavila razstavo »Tako sta živela do konca svojih dni. Evropa ilustrira brata Grimm«. Obsežna razstava vključuje 50 slikanic pravljic bratov Grimm, kot so jih upodobili različni evropski ilustratorji in avtorji iz 13 držav. Med njimi sta slovenski ilustratorki Maša Kozjek in Alenka Sottler. V razstavo je vključenih 21 plakatov, ki prikazujejo ilustracije iz knjig – ajdovska razstava je ponudila na ogled vse plakate. Uvod v njen ogled uvajajo trije plakati s spremnim besedilom.

Razstava sledi značilnim elementom zgodbe in pripovedni zgradbi pravljic v petih točkah:

začne z odhodom glavnega junaka (1), ki ga (2) vodi pot do (3) preizkušnje (ta se lahko pojavi kot skušnjava, grožnja ali osamljenost zaradi izgnanstva) in premagovanja nevarnosti (4) do srečnega konca (5).

Razstava prihaja iz Mednarodne mladinske knjižnice v Munchnu (Nemčija), kjer so avtorji iz gradiva izbrali zanimive in nenavadne izvode, ki so izšli od leta 2000 dalje. V Sloveniji gostuje v dogovoru treh slovenskih splošnih knjižnic: ob Lavričevi knjižnici Ajdovščina sta to še Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Mestna knjižnica Kranj.

Ker knjižnica nima primernega prostora, je razstavo postavila v odličnem sodelovanju s Srednjo šolo Veno Pilon Ajdovščina v večnamenskem prostoru šole. Pri postavitvi razstave je sodelovala tudi profesorica likovne vzgoje na šoli Beti Bratina, ki je tudi oblikovala spremna besedila, med njimi priložnostno zgibanko.

V skrajšani obliki je bila razstava prvič predstavljena na Dan slovenskih splošnih knjižnic, v petek, 20. novembra 2020 na FB in spletni strani Lavričeve knjižnice.