Danilo in Samo Rovan – Duša v kamnu

VIPAVA, SREDA 27. NOVEMBRA 2019 OB 18.30 

Vir: Primorske novice, Foto: Samo Rovan

Čeprav je kiparja Danila Rovana iz Vrhpolja pri Vipavi kamen vabil od mladega, se je z njegovo izrazno-estetsko obdelavo začel zares ukvarjati po upokojitvi, ko je v kamnoseški kiparski delavnici pri društvu MOST iz Ajdovščine začel spoznavati kamen, njegove strukture in način obdelave.

Tedaj mu je zapisal dušo, kot pravi sam. Kamen je živ, lepota je skrita v njem – umetnik le odpre pot, da kamen spregovori v jeziku, ki ga razume vsak. Rovan zdaj sam posreduje znanjem drugim v delavnici, ki jo vodi. Skozi delo oblikuje kamen in tudi kamen kleše in oblikuje svojega mojstra. Tako je nastala tudi knjiga Duša v kamnu, ki jo bomo predstavili, ob njej bo na ogled razstava mojstrovih izdelkov.

Na predstavitvi se nam bo pridružil tudi njegov sin, svetovno znani fotograf Samo Rovan. Samo, po izobrazbi in poklicu arhitekt, je bil leta 2016 s strani Ameriškega združenja poročnih fotoreporterjev (WPJA) razglašen za poročnega fotografa leta. Še med študijem je sodeloval z Zdravkom Primožičem kot fotoreporter, v tačas sodijo številne fotografije v Primorskih novicah, Mladini in v drugih medijih, prejel je tudi najvišje slovenske foto-reporterske nagrade.

 

 

Večer bo obogatil pevski zbor Studenec iz Pivke, ki pod umetniškim vodstvom Irene Rep neguje predvsem ljudsko pesem. Zbor nastopa v domovini, zamejstvu in v številnih evropskih državah.

Dogodek bo usmerjala naša sodelavka Ivana Tutuš.