Izgubljeni spomin Vipave

V skladu z naslovom – IZGUBLJENI SPOMIN VIPAVE in s podnaslovom GENERALMAJOR JOHANN VON MAASBURG IN NJEGOVI postavi znanstvena monografija dr. MIRE MILADINOVIĆ ZALAZNIK pred bralca resnični kulturni in zgodovinski spomenik – dnevnik generalmajorja Johanna Maasburga. Korenine avtorja dnevnika, barona Maasburga, visokega oficirja avstro-ogrske vojske in pripadnika avstro-ogrskega plemstva, izvirajo s Češke.

 

Baron je dobršen del življenja preživel v Vipavi, kjer je tudi umrl. Tako njegova kot družina njegove žene Rose, rojene Tribuzzi, sta bili vešči rabe slovenščine in sta bili vpeti v lokalno okolje. Delovali sta v dobrobit kraja, kar se je ohranilo v kolektivnem spominu. Tega je znova obudila dr. Mira Miladinović Zalaznik, ki je izvirni rokopis dnevnika – hrani ga Goriški muzej v Novi Gorici – transkribirala v moderno nemščino.

 

Delo je nastalo v okviru izvajanja raziskovalnega programa Humanistika in smisel humanosti v vidikih zgodovinskosti in sodobnoti (P6-0341), raziskovalnega projekta Kontemporalnost razumevanjskega konteksta ter izražanja osebne in družbene svobode (J7-8283), raziskovalnega projekta Kultura spreminjanja gradnikov slovenskega naroda in države (J6-9354) in dejavnosti Infrastrukturnega programa Centra za promocijo humanistike (I00036).

 

Vabljeni!

Dogodek se bo odvijal v prostorih Osnovne šole Draga Bajca v Vipavi!

Udeleženci morajo izpolnjevati enega od pogojev PCT, obvezna je maska.