Ljubezen na daljavo. Pisma moža ženi aleksandrinki v Egipt.

V torek, 21. marca 2023, Vas ob 18.00 vabimo v večnamensko dvorano ob podružnici OŠ Dobravlje v Črničah na predstavitev monografije

Ljubezen na daljavo. Pisma moža aleksandrinki v Egipt.

 

Aleksandrinke so ljudsko poimenovali ženske, ki so se med drugo polovico 19. in drugo polovico 20. stoletja kot služkinje, dojilje, šivilje, varuške … odpravile v Egipt, največkrat v Aleksandrijo, da bi z zaslužkom pomagale družinam iz eksistenčne stiske. Aleksandrinstvo, ki je imelo ekonomske in socialne razloge, je bilo znano predvsem v Vipavski dolini, med drugim v Batujah, Selu, Črničah in okoliških vaseh. Če so dosedanje raziskave izpostavile žensko plat tega fenomena, pa monografija Ljubezen na daljavo predstavlja moško občutenje odsotnosti ženske, ki živi preko morja, daleč od družine. Temelji na pismih moža, ki je ostal z malo hčerko na kmetiji, Pisma odsotni ženi pa so edina vez med zakoncema.

 

Za mlade generacije odlična priložnost, da spoznajo preteklost, za starejše pa, da se morda spomnijo pisem in zgodb svojih tet in stricev ter jih predajo mladim!

 

O aleksandrinstvu skozi moške oči bodo govorile urednica in soavtorica knjige ddr. Marija Stanonik, Zarika Snoj Verbovšek ter Alenka Obid.

 

Večer poteka v soorganizaciji Lavričeve knjižnice, KS Črniče, ZRS Koper, Slovenske matice in OŠ Dobravlje. Sooblikovali ga bodo učenci podružnične šole Črniče.