Nove pridobitve v knjižnici v Ajdovščini – posodobitve pri izposoji in vračanju gradiva

OSREDNJA KNJIŽNICA POSODOBILA IZPOSOJO IN VRAČANJE KNJIŽNEGA GRADIVA

knjigomat_notranjiV osrednji knjižnici v Ajdovščini smo naredili prvi korak k tehnološki posodobitvi vračanja in izposoje gradiva. Od konca marca, ko smo knjižnico zaprli, smo zaposleni na petih delovnih postajah opremili okoli 90 tisoč enot gradiva z RFID nalepkami, to je z nalepkami za prepoznavanje gradiva z radijskim čipom. V času, ko je bila knjižnica zaprta, so bile izpeljane še montaže inštalacije delovnih plošč, na svoje mesto je bil postavljen notranji knjigomat in boks zunanjega knjigomata, premaknili smo knjižne police, pospravili knjižnico. Izjemno obsežno delo je bila inventura vsega gradiva v knjižnici, tudi tistega, ki ne bo opremljeno z Rfid. Na mladinskem oddelku se bodo otroci razveselili slikanic v novih boksih in poličk z dvd-ji na steni, ki je zažarela v svetlih barvah z naslikanimi čebelicami (ilustracija David Ličen).

 police

Člani si že lahko izposodijo knjige na notranjem knjigomatu. Zunanji knjigomat za 24-urno vračanje gradiva bomo predali v uporabo 3. maja, ko bo v knjižnico že vrnjena večina gradiva, ki še ni opremljeno z novimi nalepkami; do takrat bo vračilo gradiva potekalo »po starem«, torej pri pultu. Knjižničarji bomo vrnjeno gradivo sproti opremljali in ga postavili na police. Od 3. maja pa bo mogoče gradivo na zunanji knjigomat vrniti ob katerikoli uri dneva in noči, ne glede na to,  ali knjižnica obratuje ali ne – kar bo za člane izjemna pridobitev.

 

Zaposleni bomo članom seveda pomagali, da se spoznajo z novostmi. Knjigomata sta namenjena predvsem krajšanju čakalnih vrst, omogočata pa tudi večjo zasebnost.