Predavanje Zadnji trenutki v življenju zvezd

VIPAVA, SREDA, 19. APRILA ob 18.30

 

zvezde1Univerza v Novi Gorici je že močno prisotna na gornjem Vipavskem, tako v Ajdovščini kot v Vipavi. Prav Vipava postaja v mednarodni znanstveni skupnosti znana kot kraj, kjer njeni predavatelji in raziskovalci delijo znanje tudi izven akademskega okvira. V aprilu bo tako knjižnica v Vipavi gostila sodelavko UNG, mlado astronominjo dr. ANDREJO GOMBOC s predavanjem, ki ga je naslovila ZADNJI TRENUTKI V ŽIVLJENJU ZVEZD.

»Stara ljudstva so verjela, da je zvezdnato nebo nespremenljivo in večno. Danes vemo, da se zvezde rojevajo, razvijajo in umirajo. A medtem ko se nastajanje in razvoj zvezd dogajata na časovnih skalah, ki so seveda veliko daljše od človeških, se zadnje življenjske stopnje nekaterih zvezd odvrtijo zelo hitro. V predavanju bomo predstavili eksplozije supernov, izbruhe sevanja gama in plimska raztrganja zvezd v bližini masivnih črnih lukenj,« je v napovedi zapisala dr. Andreja Gomboc.  

Pričakujemo izjemno zanimiv večer, tako za astronome in tiste, ki jih zanimajo skrivnosti vesolja, kot seveda za širšo javnost. Ne smete ga zamuditi!