Nov prepis Vinoreje na voljo v knjižnici

vinoreja1malaV novembru je Lavričeva knjižnica izdala drugi natis prepisa slovite Vinoreje za Slovence. To nadvse zanimivo knjigo je leta 1844 napisal Matija Vertovec, duhovnik, poljudnoznanstveni pisec, predvsem pa učitelj vipavskih vinogradnikov, ki se je rodil leta 1784 v Jakulinih v bližini Šmarij. Vinoreja je bila originalno napisana v bohoričici, katere znaki za sičnike in šumnike danes večini predstavljajo oviro. V prepisu so zamenjani zgolj ti znaki, medtem ko besedilo ohranja jezikovno žlahtnost avtorjevega časa. Avtorica prepisa je dr. Zora Korošec Koruza. Prvi prepis je izšel pred letom dni, izključno za protokolarne namene – izdala ga je Občina Ajdovščina.

Da bi dostopnost knjige povečali, je knjižnica s podporo Občine Ajdovščina in Društva Matija Vertovec izdala drugo izdajo, ki je namenjena javnosti. Novi izdaji, ki je na zunaj enaka izvirniku, je dodan še slovarček narečnih in strokovnih izrazov. Tudi slovarček je pripravila dr. Zora Korošec Koruza, pri končni ureditvi so pomagali zaposleni v knjižnici in kolegi iz drugih institucij.

Vinoreja sodi v domačo knjižnico vsakega primorskega, posebej vipavskega vinogradnika, zelo primerna je tudi kot izvirno poslovno darilo.

Mogoče jo je kupiti v vseh enotah Lavričeve knjižnice ali jo naročiti po telefonu ali na e-naslovu tajnica@ajd.sik.si.

Cena knjige je 19.99 EUR.