Primorci beremo 2021

 

 

Naše bralno popotovanje se tradicionalno pričenja na svetovni dan knjige, 23. aprila in zaključuje 9. novembra. Prepričani smo, da se bomo lahko tudi v letošnjem letu pohvalili z velikim številom prebranih knjig in radovednih bralcev.

 

Tudi letos projekt »PRIMORCI BEREMO 2021« združuje deset primorskih knjižnic (Knjižnico Bena Zupančiča Postojna, Lavričevo knjižnico Ajdovščina,  Mestno knjižnico in čitalnico Idrija,  Knjižnico Makse Samsa Ilirska Bistrica, Mestno knjižnico Izola, Osrednjo knjižnico Srečka Vilharja Koper, Goriško knjižnico Franceta Bevka Nova Gorica,  Mestno knjižnico Piran, Knjižnico Cirila Kosmača Tolmin, Narodno in študijsko knjižnico v Trstu s Knjižnico Damirja Feigla v Gorici) v skupno sodelovanje in spodbujanje k spoznavanju kvalitetne literature slovenskih avtorjev ter razvijanju bralne kulture.

 

Na letošnjem seznamu lahko člani primorskih knjižnic izbirajo med 86 skrbno izbranimi leposlovnimi deli (75 proznimi deli in 11 pesniškimi zbirkami). Bralci lahko sodelujejo v vseh navedenih knjižnicah, v njihovih enotah in potujočih knjižnicah.

 

Za uspešen zaključek projekta je potrebno prebrati pet proznih del in eno pesniško zbirko ter oddati bralna znamenja z osnovnimi podatki o knjigi in bralcu. Da projekt živi naprej, je pomemben prav vsak bralec ne glede na to, koliko knjig uspe prebrati. Med sodelujočimi so vsako leto tudi taki, ki preberejo več od potrebnega števila za dokončanje projekta, nekateri celo vse knjige s seznama.

Seznam vseh knjig z njihovimi kratkimi vsebinami si lahko ogledate na spletni strani  http://primorci.kcktolmin.si/.

Projekt sofinancira:

Javna agencija za knjigo RS

 

 

 

 

 

Otvoritveni dogodek Primorci beremo 2021 je pripravila Goriška knjižnica Franceta Bevka, ki je ob tej priložnosti gostila Ferija Lainščka. S pisateljem se je pogovarjala Tina Podgornik iz Goriške knjižnice. Pogovarjala sta se o njegovem življenju, ustvarjalnem opusu in najnovejšem romanu Kurji pastir. Dogodek si lahko ogledate v spodnjem videu in na YouTube kanalu Goriške knjižnice.

 

O pisatelju

 

Feri Lainšček je prejemnik Prešernove nagrade za leto 2021, slovenski pisatelj, pesnik, scenarist in dramatik. Je eden izmed najbolj branih slovenskih pisateljev, avtor mnogih uspešnic, njegova literarna dela so doživela tudi največ filmskih uprizoritev. Roman Kurji pastir je izšel leta 2020 pri založbi Beletrina.

 

 

Založba Beletrina o knjigi

 

»Roman Kurji pastir tako ni spominska proza, ampak proza spomina, tistega najglobljega, ki se nam podi po podzavesti in ga je težko zbezati na plano, kaj šele s takim občutkom, kot to počne Feri Lainšček, ujeti na papir. Z značilno avtorsko govorico, ki je tokrat še posebej zaznamovana z lastno izkušnjo, ustvari vzdušje bivanja in odraščanja v hiši iz ilovice in pokrite s slamo, ki je imela »le tri bivalne prostore, s spodnje strani pa se je nanjo naslanjal še lesen napušč z drvarnico, svinjakom in kurnikom.« Način, kako se vživi v mater in očeta, ki rojstvo otroka doživljata vsak po svoje, je neverjeten, in priča o globoki povezavi s preteklostjo, ki bo zdaj za vedno ostala živa med platnicami Kurjega pastirja.« (Vir: spletna stran založbe Beletrina)

 

 

Preverite dostopnost knjige v Lavričevi knjižnici.