ZNAMENITI VIPAVCI

 

Lavričeva knjižnica v sodelovanju z Zavodom za turizem TRG Vipava predstavlja nov inovativen in interaktiven projekt. S pomočjo tehnologije obogatene resničnosti (AR tehnologija) lahko spoznavate življenja treh znamenitih Vipavcev, ki so pomembno vplivali na razvoj in zgodovino Vipave ter širše Vipavske doline.

 

Na označenih mestih v Vipavi lahko uporabnik s pomočjo kamere na mobilni napravi skenira QR kodo in vstopi v aplikacijo. Tu se mu odpre avdio-vizualna predstavitev življenja in dela znanih Vipavcev.

 

Rezultat bo inovativen digitalni produkt, ki bo nudil interaktivno izkušnjo, razvito z uporabo AR (augmented reality / obogatena resničnost) tehnologij, ki obiskovalcem Vipave predstavi znane in pomembne vipavske osebnosti. Zunanji izvajalec bo razvil tehnologijo, kjer bo oblikovan zemljevid z izpostavljenimi POI – informativnimi točkami, do katerih bi radi obiskovalce pripeljali in kjer bi se dogajala posamična odkrivanja (izkušnje, igre). Izdelana bo mobilna spletna stran, kjer se bodo nahajali “sprožilci izkušenj”.

 

Pomembne Vipavce želimo predstaviti in izpostaviti lokalnemu prebivalstvu ter obiskovalcem Vipave. Izkušnja bo privlačna tudi za otroke, mladostnike in uporabnike s posebnimi potrebami.

 

Trenutno lahko v Vipavi spoznavate zgodbe treh znamenitih Vipavcev: Žige Herbersteina, Antona Lavrina ter Matije Vertovca.

Žigo Herbersteina, diplomata in zgodovinarja, boste spoznali na starem kamnitem mostu pri Tabru, kjer je pogled na stari grad, kjer je preživel mladost.

Diplomat  in egiptolog Anton Lavrin se predstavi pri vipavskem pokopališču, na katerem se nahajata egipčanska sarkofaga, ki ju je v Vipavo dal pripeljati prav on.

Matijo Vertovca, duhovnika in avtorja knjige Vinoreja, je moč spoznavati pri treh avtohtonih vipavskih trtah, ki rastejo na Glavnem trgu v Vipavi.

 

 

Projekt Znameniti Vipavci je izveden s pomočjo sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj podeželja preko Lokalne akcijske skupine Vipavska dolina.

Projekt sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Evropski strukturni in investicijski skladi: https://www.eu-skladi.si/

 

Naziv odobrene operacije:

Znameniti Vipavci

Upravičenec/izvajalec operacije:

Zavod za turizem TRG Vipava, Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Začetek in zaključek operacije:

1.4.2021 – 30.6.2022

Celotna vrednost operacije (z DDV):

11.563,25 €

Sofinanciranje EKSRP/LEADER:

7.997,48 €