Spoštovani uporabniki Knjižnice semen,

obveščamo vas, da se po krajšem zimskem premoru v znova odpira Knjižnica semen v Lavričevi knjižnici.

Zato vas vabimo, da v prihodnjih mesecih vrnete semena, ki ste si jih izposodili in si izposodite kaj novega.

Če vam izposojena semena niso vzklila, ali vam ni uspelo pridelati novih semen, nam lahko darujete kakšna druga semena. Če tudi drugih semen nimate, se kljub temu oglasite v knjižnici, da vam bomo izposojeno izbrisali in boste lahko s sejanjem znova poskusili.

Ob tej priložnosti vas povabimo tudi na prvi dogodek, ki ga letos pripravljamo v sklopu Knjižnice semen: v goste smo namreč povabili gospo Brigito Šušteršič, predavateljico in učiteljico naravnega in domačega življenja, s poudarkom na samooskrbnih vrtovih, avtorico knjig o vrtnarjenju, vzgoji sadik in semen in ustanoviteljico kmetije Brigitin vrt (https://www.brigitinvrt.si/sl). Pripravila nam bo zanimivo predavanje o shranjevanju semen in sicer v torek, 28. februarja ob 18.30 uri.

Spremljajte obvestila o dogodkih povezanih s Knjižnico semen, pripravljamo jih še nekaj!

Izposodite – vzgojite – delite z nami tudi v letu 2023!

 

KAJ JE KNJIŽNICA SEMEN?

Knjižnica semen je projekt, ki je osnovan na izposoji zelenjavnih semen. Vsak, ki doma vzgaja in prideluje domača semena, lahko daruje delček teh v Knjižnico semen. Tako so na voljo za izposojo drugim uporabnikom.
 
IZPOSOJA SEMEN:

Semena, ki so v naši bazi, so na voljo vsem uporabnikom, ki se registrirajo v Knjižnico semen. Za registracijo potrebujete veljavno člansko izkaznico. Ob prvem vpisu boste v za to namenjeno aplikacijo vnesli številko izkaznice ter svoje ime in priimek in že si boste lahko izposojali semena. Kaj vse imamo na voljo za izposojo, je vidno tudi na seznamu na naši spletni strani. Seznam se sproti posodablja in je ažuren.
 
Ko si izberete želeno vrsto semena, se prijavite v svoj profil in preprosto izposodite vrečko s semeni, ki je opremljena s črtno kodo. Na svoje ime si lahko izposodite največ 10 vrečk semen.
 
Semena boste doma posejali in iz nove rastline pridelali novo generacijo semen. Delček njih pa boste vrnili nazaj v Knjižnico semen. Čeprav verjamemo, da se boste potrudili pri vzgajanju novih semen, se lahko zgodi tudi, da vam spodleti. Če vam rastlina ne vzklije ali ne uspete pridelati novih semen, lahko v aplikaciji vseeno vrnete izposojeno seme in pri tem označite razlog neuspeha.

VNOS ZELENJAVNIH SEMEN V BAZO KNJIŽNICE SEMEN:

Vsak, ki ima nekaj odvečnih domačih semen različnih zelenjavnih vrst, rož ali začimb, ki jih lahko podari, je lepo vabljen, da jih prinese v knjižnico. S pomočjo aplikacije, ki je bila ustvarjena v ta namen, se bo lahko registriral in jih vnesel v bazo. Tako bodo na voljo za izposojo ostalim uporabnikom.

 

OSTALI PODATKI IN KONTAKTI

Knjižnica semen se nahaja v Lavričevi knjižnici nasproti pulta za izposojo. Deluje od začetka februarja do konca oktobra – v času odprtosti Lavričeve knjižnice Ajdovščina.

 

 

 

 

Več informacij o Knjižnici semen si lahko preberete v brošuri.

 

Za dodatne informacije ali vprašanja nam lahko pišete ali pokličete:

 

*Nosilka projekta Knjižnica semen je Goriška knjižnica Franceta Bevka    

 

.