Knjigomati, računalniki in brezžična omrežja

 

Knjigomati

rfidfotoznak-mala

V osrednji knjižnici v Ajdovščini in knjižnici v Vipavi sta na voljo knjigomata za samostojno izposojo gradiva. Za izposojo na knjigomatih je obvezna uporaba članske izkaznice.

 

V osrednji knjižnici v Ajdovščini je na voljo tudi knjigomat za 24-urno vračanje gradiva. Namenjen je tako tistim, ki ne utegnejo do knjižnice v času njene odprtosti, kot tudi knjigomat_malaostalim, ki bi hoteli vrniti gradivo. Za vračilo gradiva na tem knjigomatu ni potrebno imeti članske izkaznice.

 

 

 

Javno dostopni računalniki

V vseh oddelkih Lavričeve knjižnice Ajdovščina je uporabnikom omogočen dostop do računalnikov. V osrednji knjižnici v Ajdovščini je uporabnikom na voljo 9 računalnikov (8 z OS Linux in 1 računalnik z OS MS Windows), v krajevni knjižnici Vipava 2, v krRacunalaajevni knjižnici Podnanos, na Bibliobusu 1 in v izposojevališču v Dobravljah 1.

Do računalnikov v osrednji knjižici v Ajdovščini dostopajo člani knjižnice z uporabo uporabniškega imena in gesla za servis COBISS ”Moja knjižnica”, ostali uporabniki pa z enkratnim geslom, ki jim ga dodeli osebje knjižnice.

Na vseh računalnikih je mogoče dostopati do interneta, urejati besedila in preglednice, tiskati dokumente in shranjevati datoteke na USB ključe.

Ob ponovnem zagonu računalnikov se trenutni dokumenti izbrišejo.

Uporaba računalnikov je za vse uporabnike knjižnice brezplačna.

Knjižnica ne prevzema nobenih odgovornosti za posledice, ki bi lahko nastale z uporabo računalnikov v knjižnici.

 

 

Brezžična omrežja 

 

V osrednji knjižnici v Ajdovščini in krajevni knjižnici v Vipavi lahko obiskovalci koristijo brezžično omrežje knjižnice. V Ajdovščini lahko obiskovalci uporabljajo brezžična omrežja Libroam, Eduroam, Knjižnica gostje in Knjiznica.

  • Omrežje Libroam lahko uporabljajo vsi člani knjižnice, ki imajo geslo za dostop do servisa COBISS – ”Moja knjižnica”. Če gesla še nimate, vam ga lahko dodelimo. Za več informacij in pomoč pri uporabi omrežja LIBROAM na različnih napravah lahko vprašate pri pultu.

    Arnesova pomoč uporabnikom za namestitev omrežja EDUROAM (LIBROAM).

  • Do omrežja Eduroam lahko dostopajo uporabniki, ki jim je geslo dodelila njihova matična (izobraževalna) ustanova.

  • Omrežje Knjižnica gostje je zaščiteno z geslom in je namenjeno predvsem prehodnim uporabnikom knjižnice. Geslo vam bodo dodelili zaposleni pri izposojevalnem pultu.

  • Omrežje Knjiznica je odprto omrežje, ki ga lahko uporabljate brez gesla, vendar je dostop preko tega omrežja dovoljen samo do strani Lavričeve knjižnice, IZUM-a in ARNES-a. 

 

 

 eduroam

 libroam logo